Nov 2, 2015

TUTORIAL: CREATE COPYRIGHT GUNA PHOTOSHOP

Assalamualaikum.

Hai gaisss! tonight, i want share with you a photoshop tutorial; create a cute copyright like this


tapi... comel ke masalahnya? kah!

Open your photoshop then set width same like your header. mine is 894 when I create it will be 894x200 :)

settle! then, your going to put this image;


image ni dah transparent. act, dia warna putih but aku tukar jadi pink. btw, image credit to google.com. (right clik; save as)

buka photoshop balik,  click file -- open, cari gambar bukit-bukit pink tadi tu. kemudian, click quick selection tool dekat sidebar photoshop korang tu and make it like this


dah? lepas tu, click edit dekat atas, sebelah file tu kemudian copy :) 

nak make it from upside to downside, click file then click transform, rotate 180. 

Move tool. ubah saiz bukit-bukit tadi. akan jadi macam ni


lepas buat tu, korang create shape rounded rectangle. 


nanti guna move tool, ubahlah size dia. biar jadi macam gambar atas tu.

nak tulis? horizontal type tool, pilihlah tulisan yg korang nak.


nak dia berglowing? click layer -- layer style -- drop shadow. okay dah. hihi.

nak letak cute image? cara yang sama macam bukit-bukit tadi. click file then open, pilih image dan transparentkan. (quick selection tool-- eraser -- magic eraser tool) dan copy gambar.

gunakan move tool, tekan susun kedudukan image cute yg korang nak tu. letak aje dekat mana-mana korang suka :D


okay dah siap!!!!! tahniah buat korang. tepuk sikit (**pakpakpak**)

http://i1056.photobucket.com/albums/t374/nurulthahirah/yang%20dh%20siap.png

hadiah untuk korang :) siapa nak, boleh ambik. hahaha!!









No comments:

Post a Comment

Don't Spam. Positive words only, pretty ♥