Nov 3, 2015

TUTORIAL: DATE ADA BACKGROUND BERWARNA

Assalamualaikum.

Nampak tak date atas post title tu? bagus. sekarang aku nak buat tutorial date ada background berwarna.

first step, make sure dekat atas tu ada date. macam mana? setting - layout -  tengok dekat main and edit. tengok dekat post page option, tick date. okay settle !

untuk buat dia berwarna riang ceria sang suria aicewaaah! haha, setting - template - edit html 

search code; .date-header { (kalau tak jumpa, cari /* posts. dia ada bawah tu)

.date-header {
  margin: 1.5em 0 0;
  font-weight: normal;
  color: $dateHeaderColor;
  font-size: 100%;
}

gantikan dengan code di atas dengan code di bawah:

text-align: center;
 margin: 1.5em 0 0;
font-weight: normal;
background-color: #FFD0D3;
 color: #585858;
font: 15px Impact;
border-top-right-radius: 25px;
border-top-left-radius: 25px;
border-bottom: 2px solid #C2FBFF;
}

merah: boleh tukar; left/right. kalau nak kekalkan tak apa.
hitam: tulisan tu nak bold/normal/italic
coklat: untuk background, boleh tukar.
maroon: warna tulisan.
nude pink: ketebalan border di bawah.
biru: warna border.

peringatan! tutorial ini TIDAK di copy dari mana-mana blog tuto lain. 

No comments:

Post a Comment

Don't Spam. Positive words only, pretty ♥