Nov 1, 2015

TUTORIAL: STYLING POST/SIDEBAR TITLE WITH UNDERLINE

Assalamualaikum.

biasanya, orang lebih suka post/sidebar title mereka bercorak dan berwarna. namun, ada juga blogger-blogger macam aku sukakan benda yang simple. kalau nak tahu post/sidebar title berunderlina boleh rujuk blog den. okay, tak nak cakap banyak. aku nak buat tuto simple ni.

first, bukak template then edit html; ctrl F.

cari code post title terlebih dahulu; .post-title { kemudian letak code border-bottom: 1px solid #D7D7D7; di bawah anak-anak main code tadi. tak faham? tengok bawah.

text-align:center;
  margin-top: 12px;
  padding: 3px;
  font-weight: bold;
border-bottom: 1px solid #D7D7D7;}
okay dah siap untuk post title. now, sidebar title yuk!

cari .sidebar h2 { dan masukkan code border-bottom: 1px solid #C9CBCB; cara yang sama, letak di bawah anak-anak main code. **rujuk step post title**

yang aku bold colour merah tu, korang boleh tukar ikut kesukaan korang. 1px tu ketebal border. solid, korang boleh tukar sama ada dashed/dot/double. #c9cbcb tu code warna. boleh cari di sini.

dah siap pun. tata :)

No comments:

Post a Comment

Don't Spam. Positive words only, pretty ♥