Nov 3, 2015

TUTORIAL: UBAH KEDUDUKAN POST TITLE DAN SIDEBAR TITLE

Assalamualaikum.

macam panjang sangat title tu ahaha. takpolah kan. ni ha ada kawan baru wechat semalam, tanya macam mana nak ubah kedudukan post title dan sidebar title. Dari center nak ke kiri. Ke kiri nak kanan dan kanan nak ke kiri center. fuh! harap korang fahamlah. hekhek.

mula-mula, ke template pilih edit html dan macam biasa, ctrl F.

untuk sidebar, ctrl F kemudian cari kod .sidebar h2 { dan masukkan kod text-align:center; di bawah kod tadi :).

yang dimerahkan tu, boleh ubah sama ada nak center/left/right.

next, untuk post title pula. ctrl F, .post-title { dan masukkan text-align: center; di bawah kod yang banyak-banyak tu. contoh dekat bawah :D

 margin: 0;
  padding: 0;
  font-size: 125%;
  font-weight: bold;
  line-height: 1.1em;
text-align:right;

tambahan; kalau nak buat tulisan normal tak nak bold, boleh tukar font-weight:bold; kepada font-weight:normal;

peringatan ! tuto ini hanya untuk denim. kalau pengguna simple, korang boleh cari base code sidebar dengan post title utk simple. code text-align:center adalah sama sahaja. 

p/s: kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh comment direct and beritahu dekat cbox.

No comments:

Post a Comment

Don't Spam. Positive words only, pretty ♥